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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
29/08/2002 |
Data da última atualização: |
14/05/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
HOLANDA JUNIOR, E. V.; HOLANDA, E. D.; MADALENA, F. E.; AMARAL, J. B. C.; MIRANDA, W. M. |
Afiliação: |
EVANDRO VASCONCELOS HOLANDA JUNIOR, CPATSA. |
Título: |
Viabilidade financeira da pasteurizção lenta de leite na fazenda: estudo de caso. |
Ano de publicação: |
2002 |
Fonte/Imprenta: |
Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v. 54, n. 1, p. 68-74, 2002. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O estudo descreve a viabilidade finaceira da pasteurização lenta de leite, a partir da análise da rentabilidade frente a diferentes variações, em uma propriedade rural localizada na região metropolitana de Belo Horizonte, MG, no ano contábil de 1998. Foram utilizadas anotações das despesas e receitas complementadas por entrevistas semi-estruturadas. A produção e compra de leite foram os principais componentes dos custos operacionais totais. A pasteurização representou 12% do custo operacional e a rentabilidade sobre o capital total 10,5%. A rentabilidade variou mais frente aos preços de venda do leite e aos custos operacionais totais de produção do que aos investimentos e diferença de inventário animal. A pasteurização de leite na fazenda mostrou-se uma alternativa viável de acordo com a situação estudada. |
Palavras-Chave: |
Aspecto econômico; Costs. |
Thesagro: |
Custo; Leite; Pasteurização; Produção; Rentabilidade. |
Thesaurus Nal: |
pasteurized milk; profitability. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/176734/1/Separata-9546.pdf
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Marc: |
LEADER 01620naa a2200277 a 4500 001 1132291 005 2018-05-14 008 2002 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aHOLANDA JUNIOR, E. V. 245 $aViabilidade financeira da pasteurizção lenta de leite na fazenda$bestudo de caso. 260 $c2002 520 $aO estudo descreve a viabilidade finaceira da pasteurização lenta de leite, a partir da análise da rentabilidade frente a diferentes variações, em uma propriedade rural localizada na região metropolitana de Belo Horizonte, MG, no ano contábil de 1998. Foram utilizadas anotações das despesas e receitas complementadas por entrevistas semi-estruturadas. A produção e compra de leite foram os principais componentes dos custos operacionais totais. A pasteurização representou 12% do custo operacional e a rentabilidade sobre o capital total 10,5%. A rentabilidade variou mais frente aos preços de venda do leite e aos custos operacionais totais de produção do que aos investimentos e diferença de inventário animal. A pasteurização de leite na fazenda mostrou-se uma alternativa viável de acordo com a situação estudada. 650 $apasteurized milk 650 $aprofitability 650 $aCusto 650 $aLeite 650 $aPasteurização 650 $aProdução 650 $aRentabilidade 653 $aAspecto econômico 653 $aCosts 700 1 $aHOLANDA, E. D. 700 1 $aMADALENA, F. E. 700 1 $aAMARAL, J. B. C. 700 1 $aMIRANDA, W. M. 773 $tArquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia$gv. 54, n. 1, p. 68-74, 2002.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Volume |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Gado de Leite. Para informações adicionais entre em contato com cnpgl.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Gado de Leite. |
Data corrente: |
15/01/2018 |
Data da última atualização: |
27/01/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
FURINI, P. M.; AZEVEDO, R. A.; RUFINO, S. R.; MACHADO, F. S.; CAMPOS, M. M.; PEREIRA, L. G. R.; TOMICH, T. R.; CARVALHO, B. C. de; SANTOS, G. B.; COELHO, S. G. |
Afiliação: |
P. M. Furini, UFMG; R. A. Azavedo, UFMG; S. R. Rufino, UFMG; F. S. Machado; MARIANA MAGALHAES CAMPOS, CNPGL; LUIZ GUSTAVO RIBEIRO PEREIRA, CNPGL; THIERRY RIBEIRO TOMICH, CNPGL; BRUNO CAMPOS DE CARVALHO, CNPGL; G.B. Santos; S. G. Coelho, Universidade Federal Fluminense. |
Título: |
The effects of increasing amounts of milk replacer powder added to whole milk on mammary gland measurements using ultrasound in dairy heifers. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Dairy Science, v. 101, p. 767-773, 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract The aim of this study was to determine the effect of increasing total solids (TS) in the liquid diet during the preweaning phase on mammary gland development in dairy heifers. The increase in TS was obtained with the addition of milk replacer powder to whole milk. Crossbreed Holstein-Gyr heifers (n = 60) were distributed in 4 treatments with different TS concentrations: 13.5% (n = 15), 16.1% (n = 15), 18.2% (n = 15), and 20.4% (n = 15). The liquid diets were provided from 5 to 55 d of age. From 56 to 59 d of age, the total amount of liquid feed was reduced by half. Heifers were weaned at 60 d and monitored until 90 d of age. Ultrasound mammary gland evaluations were performed weekly between 5 to 11 wk of age, using a B-mode ultrasound equipped with microconvex transducer at a frequency of 6 MHz. In those same weeks, the manual palpation of mammary parenchyma (PAR) was performed. Increased TS concentration of liquid diet during the preweaning period increased body weight of heifers, but did not alter PAR growth and the deposition of adipose tissue in the mammary gland evaluated by ultrasonography. The oval-shaped structure of PAR was altered after 2 mo of age. In the evaluated period, PAR growth was isometric with respect to the body growth rate. Palpation scoring of PAR had a strong correlation with the ultrasound evaluation of the PAR. |
Palavras-Chave: |
Development; Palpation score; Parenchymal area. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
LEADER 02181naa a2200265 a 4500 001 2085298 005 2023-01-27 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFURINI, P. M. 245 $aThe effects of increasing amounts of milk replacer powder added to whole milk on mammary gland measurements using ultrasound in dairy heifers.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aAbstract The aim of this study was to determine the effect of increasing total solids (TS) in the liquid diet during the preweaning phase on mammary gland development in dairy heifers. The increase in TS was obtained with the addition of milk replacer powder to whole milk. Crossbreed Holstein-Gyr heifers (n = 60) were distributed in 4 treatments with different TS concentrations: 13.5% (n = 15), 16.1% (n = 15), 18.2% (n = 15), and 20.4% (n = 15). The liquid diets were provided from 5 to 55 d of age. From 56 to 59 d of age, the total amount of liquid feed was reduced by half. Heifers were weaned at 60 d and monitored until 90 d of age. Ultrasound mammary gland evaluations were performed weekly between 5 to 11 wk of age, using a B-mode ultrasound equipped with microconvex transducer at a frequency of 6 MHz. In those same weeks, the manual palpation of mammary parenchyma (PAR) was performed. Increased TS concentration of liquid diet during the preweaning period increased body weight of heifers, but did not alter PAR growth and the deposition of adipose tissue in the mammary gland evaluated by ultrasonography. The oval-shaped structure of PAR was altered after 2 mo of age. In the evaluated period, PAR growth was isometric with respect to the body growth rate. Palpation scoring of PAR had a strong correlation with the ultrasound evaluation of the PAR. 653 $aDevelopment 653 $aPalpation score 653 $aParenchymal area 700 1 $aAZEVEDO, R. A. 700 1 $aRUFINO, S. R. 700 1 $aMACHADO, F. S. 700 1 $aCAMPOS, M. M. 700 1 $aPEREIRA, L. G. R. 700 1 $aTOMICH, T. R. 700 1 $aCARVALHO, B. C. de 700 1 $aSANTOS, G. B. 700 1 $aCOELHO, S. G. 773 $tJournal of Dairy Science$gv. 101, p. 767-773, 2017.
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Embrapa Gado de Leite (CNPGL) |
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